Klassiekerverzekering

Wanneer u de trotse eigenaar bent van een klassieker of oldtimer, dan wilt u deze ook goed verzekeren.

Omdat het een speciaal soort auto betreft, zijn er ook speciale verzekeringen die u kunt afsluiten. Voor deze klassieker of oldtimer verzekering gelden normaliter andere voorwaarden en premies dan voor de reguliere autoverzekering, en hierover kunt u in dit handige artikel meer informatie vinden.

Wat is een klassieker of oldtimer?

Allereerst is het van belang om vast te stellen wat een oldtimer is. De begrippen oldtimer en klassieker worden trouwens naast elkaar gebruikt en daarnaast kunt u ook nog de benamingen youngtimers, hobbytimers en veteranen tegenkomen. Voor de wegenbelasting is een auto overigens oldtimer wanneer hij de leeftijd van 25 (straks 30) jaar heeft bereikt; vanaf dat moment is er vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting. In het ene geval wordt van een oldtimer gesproken bij een leeftijd vanaf 12 of 15 jaar, maar er zijn ook verzekeringen die een minimale leeftijd van 20 jaar of 25 jaar hanteren.

Oldtimer- / klassiekerverzekering en autoverzekering
U kunt uw oldtimer bij iedere verzekeringsmaatschappij laten verzekeren op basis van een normale autoverzekering, maar vaak wordt de mogelijkheid geboden om een speciale oldtimerverzekering af te sluiten omdat deze nagenoeg altijd gunstigere voorwaarden en een lagere premie biedt. Daarnaast zijn er ook speciale oldtimerverzekeraars. Om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering, kunnen overigens buiten de zojuist genoemde leeftijd van de auto nog meer criteria worden gehanteerd zoals:

  • Doel van het gebruik van de auto, voor dagelijks gebruik of alleen recreatief
  • Is het de enige auto of is het een tweede auto die alleen recreatief wordt gebruikt
  • Kilometrage per jaar moet soms persé onder een bepaald aantal kilometers liggen
  • Voorwaarde dat men lid is van een oldtimervereniging met eventueel de bijkomende eis dat die aangesloten is bij de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs)
  • Taxatierapport is soms vereist
  • Leeftijd van de eigenaar c.q. bestuurder

Deze criteria worden in een aantal gevallen niet als eis gebruikt om voor een oldtimer verzekering in aanmerking te komen, maar worden wel weer toegepast in het kader van premiedifferentiatie.

De premie voor de autoverzekering van de oldtimer
Wanneer u uw oldtimer verzekert met een speciale autoverzekering, dan kunt u dus bijna altijd profiteren van een lagere premie én gunstigere voorwaarden dan wanneer u uw oldtimer bij een gewone autoverzekering onderbrengt. Er zijn heel wat verzekeringen waarbij ook een pechdekking of hulpdekking is inbegrepen. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de premie op jaarbasis vaak erg laag is, maar dat er niet altijd met het bonus malus systeem wordt gewerkt, waardoor u geen extra korting voor schadevrije jaren kunt opbouwen.
De premievaststelling kan op diverse manieren plaatsvinden en vaak wordt er ook gewerkt met kortingen c.q. toeslagen op de basispremie die samenhangen met factoren als:

  • Het jaarlijks aantal gereden kilometers; wanneer dit meer is dan een bepaald aantal wordt een toeslag berekend of wanneer dit minder is een korting.
  • Recreatief of dagelijks gebruik of beide; in de basis wordt er vaak van uitgegaan dat de auto voor recreatief gebruik bestemd is en dat men over een andere auto beschikt voor dagelijks gebruik. Wanneer u alleen een oldtimer heeft, dan kan dit dus een toeslag op de premie betekenen. Hiermee hangt ook samen dat men bij recreatief gebruik dat vaak alleen in de zomerperiode plaatsvindt, kan kiezen voor een zomerverzekering die extra voordelig is.
  • Wordt er uitgegaan van de standaard dagwaarde van de auto of is er een taxatierapport aanwezig, dat overigens aan een aantal eisen moet voldoen. Wanneer er een taxatierapport is, dan is vaak een volledig casco (all risk) verzekering mogelijk en geldt de taxatiewaarde als werkelijke waarde.
  • Als men lid is van een oldtimervereniging dan kan dit een korting opleveren op de premie van de autoverzekering.