Prinsjesdag: wat verandert er voor u?

21 september 2017

Tijdens afgelopen Prinsjesdag werden traditiegetrouw de plannen van het kabinet voor komend jaar bekend gemaakt. Daar er nog geen kabinet is, had de derde dinsdag van september dit jaar vooral een ceremonieel karakter. Toch heeft het demissionaire kabinet al een aantal plannen voor het komend jaar gepresenteerd. Wij zetten een aantal zaken voor u op een rijtje.

Eigen risico

Het eigen risico op de zorgverzekering is volgend jaar 385 euro. Dit blijft dus gelijk. De eerder vermeende stijging van het eigen risico naar 400 euro gaat dus niet door.

Zorgpremie

Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat de zorgpremie in 2018 op jaarbasis nog eens met 10 euro omhoog gaat. Dat is om het eigen risico volgend jaar gelijk te kunnen houden. Het ministerie schatte eerder al in dat de basispremie volgend jaar maandelijks met zo’n 6 euro zou stijgen. De daadwerkelijke premies worden echter door de verzekeraars zelf bepaald. Deze premies worden in november bekend gemaakt.

Basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering zal volgend jaar op een paar gebieden wijzigen. De volgende vergoedingen worden aan de basisverzekering toegevoegd:

  • 12 behandelingen oefenfysiotherapie voor patiënten met artrose aan heup- of kniegewrichten;
  • Vergoeding voor zittend ziekenvervoer voor oncologie patiënten die behandeld worden met immuuntherapie;
  • Vergoeding voor het verzorgen van een minderjarige dat samenhangt met geneeskundige zorg.

Zorgtoeslag

Voor de laagste inkomens die zorgtoeslag ontvangen is er goed nieuws. Minima krijgen er tot 131 euro per persoon aan zorgtoeslag bij. Voor meerpersoonshuishoudens kan dit zelfs oplopen tot 194 euro.

Zorgverzekering vergelijken

Een andere maatregel is dat de bekendmakingen van de verzekeringspremies nu uiterlijk een week eerder moeten plaatsvinden dan normaal, namelijk op 12 november. Dit geeft u een week langer de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen. Houd onze site in de gaten voor de nieuwe premies en het vergelijken van uw zorgverzekering.

Hypotheek

Verder is eerder bepaald dat kopers volgend jaar een hypotheek van maximaal de waarde van de woning mogen afsluiten. Zij mogen dus niet meer lenen dan het huis waard is. In 2017 gold nog een maximum van 101 procent van de waarde van de woning. Verder gaat het maximale tarief voor de hypotheekrenteaftrek verder omlaag van 50 procent naar 49,5 procent.

 

Reageren is niet mogelijk.