Over enkele weken begint de zomervakantie. Veel Nederlanders stappen dan in de auto op weg naar een mooie bestemming in het buitenland. In de drukte en voorpret van de vakantie realiseren mensen zich vaak niet dat met alleen een WA-verzekering hun eigen schade en de kosten voor het verhalen van schade niet gedekt zijn. 

Uit de vele dossiers die binnenkomen bij het Nederlands Bureau en het Schadevergoedingsorgaan (onderdeel van het Waarborgfonds Motorverkeer) blijkt dat schade bij een ongeval in het buitenland soms aanzienlijk kan zijn en niet altijd vergoed wordt.

Een ongeluk in het buitenland
De medewerkers van het Nederlands Bureau hebben zeer regelmatig mensen aan de telefoon die met een auto die slechts WA-verzekerd is naar het buitenland zijn gereden. Na een ongeluk ontdekken ze dat hun eigen schade niet verzekerd is en dat ze zelf moeten uitzoeken hoe ze schade, veroorzaakt door een ander, kunnen verhalen.

Wanneer de schade door een ander is veroorzaakt, is het vaak een hele opgave om te achterhalen bij wie ze moeten aankloppen voor vergoeding. Het Nederlands Bureau biedt hierbij wel begeleiding, maar verhaalt de schade niet. 

Aanvullende verzekering
Op een motorrijtuigverzekering kunt u aanvullende dekkingen afsluiten. Een Rechtsbijstandsdekking en een Schadeverzekering voor Inzittenden zijn verzekeringen die bij ongevallen in het buitenland van grote waarde kunnen zijn. Met de juiste dekking kan een benadeelde toch (een deel van) zijn schade vergoed krijgen, die volgens de regels van het land waar het ongeval gebeurde anders wellicht niet vergoed zou zijn.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om op een Reisverzekering aanvullend Automobilistenhulp te verzekeren. Daarbij krijgt u hulp als de bestuurder iets overkomt of als de auto uitvalt door een mechanisch defect. 

Regels in het buitenland
Er zijn regels in andere landen die wij in Nederland niet kennen:

  • In Frankrijk geldt bijvoorbeeld dat je geen schadevergoeding krijgt als de bestuurder van het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt onbekend is.
  • In Duitsland wordt bij een onbekende veroorzaker alleen zeer zwaar letsel vergoed. De aansprakelijkheid wordt in Duitsland ook op andere wijze vastgesteld. 

  • In Spanje wordt in alle gevallen de schade verdeeld over het trekkend motorrijtuig en de aanhanger. Goed om te weten als u met een (geleende) caravan op stap bent.

Rol van het Nederlands Bureau 
Voor het achterhalen van contactgegevens in Nederland bij schade in het buitenland kan een benadeelde terecht bij het Nederlands Bureau. Dit bureau kan, indien nodig, de verzekeringsmaatschappij en de vertegenwoordiger in Nederland opsporen, mits de schade in een EU-land is gebeurd.
Bij een aanrijding buiten de EU kan het Nederlands Bureau meestal wel de verzekeringsgegevens achterhalen of de contactgegevens van een bekende verzekeraar verstrekken. In dat geval moet de benadeelde zelf contact opnemen met de verzekeraar in het betreffende buitenland.

Het is dan ook de moeite waard om voor vertrek naar het buitenland te bespreken of er voldoende dekking is. Zo kan men zorgeloos van de vakantie of reis genieten.

Guis & Partners | Juni 2024

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

bedrijfs logo wit

Guis & Partners is een erkend tussenpersoon in verzekeringen en financiële dienstverlening. Vanuit ons kantoor in Sliedrecht ontzorgen wij al ruim 80 jaar de particuliere en zakelijke markt. Dit doen wij op een persoonlijke, heldere en eerlijke wijze.

Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
08.30 - 17.00

Weekenden en avonduren op afspraak

© Dutch media lab