Hoe vaak controleer je de geldigheid van je rijbewijs? Weet je op dit moment of je rijbewijs nog geldig is of niet?

De geldigheid van je rijbewijs staat op het rijbewijs zelf en de geldigheidsduur is afhankelijk van de categorie die je op het rijbewijs hebt staan. Meestal is dit 10 jaar, in ieder geval voor de categorie B, dus voor de personenauto en voor de bestelauto (met toegestane maximum massa van 3.500 kilogram). 

Op de achterkant van je rijbewijs vind je terug hoe lang het rijbewijs geldig is voor elke categorie voertuigen die je mag besturen. Op de voorkant van het rijbewijs staat de categorie genoemd die het langst geldig is.

Wel of niet verzekerd met een verlopen rijbewijs? 
Als je rijbewijs is verlopen, is dit in feite hetzelfde als geen rijbewijs hebben. En zonder rijbewijs mag je niet rijden.

Als je met je verlopen rijbewijs in de auto stapt en je veroorzaakt schade met de auto, dan is die schade niet verzekerd. Je bent dus niet verzekerd voor de schade die je aan een ander toebrengt.

Dit kan grote financiële gevolgen hebben als je een aanrijding veroorzaakt waarbij sprake is van letsel bij de aangereden persoon of personen. Stel dat deze persoon of personen invalide raken of arbeidsongeschikt. De verzekeraar zal de schade op grond van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) moeten afwikkelen met de schadelijdende partij, maar zal de schadeuitkering vervolgens op je verhalen omdat je niet hebt voldaan aan wat volgens de polisvoorwaarden van je wordt verlangd (het hebben van een geldig rijbewijs).

Je draait dus zelf op voor de kosten van de schade die je aan de ander hebt toe-gebracht. Een schade waarbij mensen invalide of arbeidsongeschikt raken, kan al gauw in de tienduizenden euro’s lopen, en vaak zelfs nog hogere schadebedragen met zich meebrengen.

  • Als de auto ook volledig casco is verzekerd, zal de verzekeraar de schade aan je eigen auto mogelijk wel vergoeden.
  • Als de auto (beperkt) casco is verzekerd en deze wordt gestolen, dan zal de verzekeraar de diefstalschade ook in behandeling nemen. De eis van een geldig rijbewijs is hierbij niet van toepassing.

Je hoeft geen rijbewijs te hebben om een kenteken van een auto op je naam te kunnen krijgen. Uiteraard moet je wel zorgen voor een WA-verzekering voor die auto zodra je het kenteken op naam heb staan. En natuurlijk mag je zelf niet in de auto rijden zonder rijbewijs.

Schade veroorzaakt met de auto terwijl uw rijbewijs is verlopen, is niet verzekerd. 

Maar wel met een kanttekening: als op je rijbewijs de geldigheid is verlopen van een bepaalde categorie voertuigen, kan het nog steeds zo zijn dat je rijbewijs nog wel geldig is voor een andere categorie voertuigen. Als je bijvoorbeeld naast de categorie B categorie C heeft, en categorie C is verlopen, maar B niet, dan mag je nog wel gewoon in een personenauto rijden. Maar dus niet meer in een vrachtauto.

Goed om te weten
De geldigheidstermijn van 10 jaar voor het rijbewijs kan anders zijn als:

  • je ouder bent dan 65 jaar;
  • je een medische situatie hebt;
  • je een groot rijbewijs hebt (categorie C = vrachtwagen en D = touringcar, al dan niet in combinatie met categorie E = aanhangwagen);
  • je een nieuw rijbewijs aanvraagt een jaar nadat je ongeschikt bent verklaard na een onderzoek met alcohol of drugs. 

Het kan ook zijn dat de geldigheid van je rijbewijs per categorie verschilt: je bromfietsrijbewijs (AM) kan bijvoorbeeld 10 jaar geldig zijn terwijl je autorijbewijs (B) maar 5 jaar geldig is. Dit kan omdat voor een bromfietsrijbewijs geen gezondheidskeuring wordt afgenomen, terwijl dat voor het autorijbewijs wél het geval kan zijn.

Boete voor het rijden zonder rijbewijs
Word je voor de eerste keer betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs? Dan kun je daarvoor een boete krijgen van € 120 als het rijbewijs korter dan 1 jaar is verlopen.

Is het rijbewijs langer dan 1 jaar verlopen, dan is de boete zelfs € 420. De hoogte van de boetes voor het rijden zonder geldig rijbewijs voor het verkeer op de weg vind je hier.

Strafblad
Als je betrapt wordt op het rijden zonder geldig rijbewijs, dan bega je een overtreding die zorgt voor een strafblad.

Ingevorderd rijbewijs
Heeft de politie je rijbewijs ingevorderd? Dan mag je niet meer rijden. Als je met een ingevorderd rijbewijs toch gaat rijden, dan pleeg je een misdrijf. Uiteraard ben je dan ook niet verzekerd.

Het kan zelfs gevangenisstraf opleveren voor wie toch rijdt tijdens een rijontzegging, met een ingevorderd rijbewijs, met een ongeldig verklaard rijbewijs of met een rijbewijs waarvan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) de geldigheid heeft geschorst.

Ook goed om te weten
Het word je door de Dienst Wegverkeer (RDW) gemakkelijk gemaakt; Als je rijbewijs dreigt te verlopen, krijg je van de RDW automatisch bericht dat je, je rijbewijs moet verlengen.

19 weken voordat de geldigheid van je rijbewijs verloopt, krijg je een herinnering in de ‘MijnOverheid Berichtenbox’. Heb je deze niet, dan krijg je van de RDW een brief per post. Eén week voordat de geldigheid verloopt, verstuurt de RDW nogmaals een bericht. Je blijft echter zelf verantwoordelijk voor het op tijd verlengen van je rijbewijs. Als je het bericht van de RDW heeft gemist, pleit dat je niet vrij.

Als je rijbewijs is verlopen, hoef je niet opnieuw examen te doen. Je kunt je rijbewijs online bij de RDW of via je gemeente verlengen.

Je kunt je verlopen rijbewijs alleen niet meer verlengen als je je rijbewijs voor het laatst hebt verlengd vóór 30 juni 1980, of je rijbewijs is verlopen vóór 30 juni 1985. In deze gevallen moet je opnieuw rijexamen doen als je weer een rijbewijs wilt.

Guis & Partners | Augustus 2024

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

bedrijfs logo wit

Guis & Partners is een erkend tussenpersoon in verzekeringen en financiële dienstverlening. Vanuit ons kantoor in Sliedrecht ontzorgen wij al ruim 80 jaar de particuliere en zakelijke markt. Dit doen wij op een persoonlijke, heldere en eerlijke wijze.

Contact
Openingstijden

Ma t/m Vr
08.30 - 17.00

Weekenden en avonduren op afspraak

© Dutch media lab