Online criminaliteit blijft toenemen. Vorig jaar waren maar liefst 2,4 miljoen Nederlanders van vijftien jaar en ouder slachtoffer van een of meer vormen van online criminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ruim 33.000 mensen.
Het aantal getroffen landgenoten is opnieuw hoger dan in voorgaande jaren. Vooral online oplichting en fraude nemen toe: 9 procent van de ondervraagden had hier het afgelopen jaar last van. Aankoopfraude, waarbij mensen wel betalen maar niets ontvangen, spant de kroon met 7 procent. Daarnaast werd 4 procent slachtoffer van hacken, en 4 procent van online bedreiging of intimidatie, zoals pesten, shamesexting of stalking.
Slecht helft doet melding of aangifte
Opvallend is dat slechts 48 procent van de slachtoffers melding maakt bij de politie of een andere instantie. Vooral bij hacken wordt zelden aangifte gedaan: slechts 12 procent meldt het bij de politie en 10 procent doet daadwerkelijk aangifte. Belangrijkste reden om niets te melden? Men denkt er simpelweg niet aan (40 procent) of gelooft dat melden toch niets oplevert (32 procent).
Wat kun je doen tegen online criminaliteit?
Hoewel de cijfers zorgelijk zijn, kun je als consument zelf ook maatregelen nemen om online veilig te blijven. Denk aan sterke wachtwoorden, ‘tweefactorauthenticatie’, regelmatig updaten van software en het controleren van webwinkels. Op veiliginternetten.nl vind je tal van praktische tips om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen.
Gastennetwerk voor slimme apparaten
Veel slimme apparaten zoals smart-tv’s, deurbellen of beveiligingscamera’s zijn kwetsbaarder voor hackers dan je denkt. Door deze apparaten te verbinden met je gastennetwerk in plaats van je hoofdnetwerk, beperk je de risico’s voor de rest van je thuisnetwerk. Bij providers als KPN, Ziggo of T-Mobile kun je vaak via hun app of website het gastennetwerk beheren. Of zie anders de handleiding van je router.
Kun je je verzekeren tegen schade door cybercrime?
Er bestaan cyberverzekeringen voor particulieren en zzp’ers. Deze dekken bijvoorbeeld schade bij identiteitsfraude, hulp bij herstel na een hack, of juridische ondersteuning na online bedreiging. Ook bieden sommige verzekeraars hulp bij het verwijderen van ongewenste informatie op internet. Je verzekeringsexpert kan je vertellen of zo’n verzekering bij jouw situatie past.
Guis & Partners | Mei 2025
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Guis & Partners is een erkend tussenpersoon in verzekeringen en financiële dienstverlening. Vanuit ons kantoor in Sliedrecht ontzorgen wij al ruim 80 jaar de particuliere en zakelijke markt. Dit doen wij op een persoonlijke, heldere en eerlijke wijze.
Tel: 0184-675 666
WhatsApp: +31184-675 667
Mail: info@guis.nl
Ma t/m Vr
08.30 - 17.00
Weekenden en avonduren op afspraak